Back to Basic
Het eerste wat in mij opkomt wanneer ik aan mijn anwärter avontuur denk is: gezellig, zwaar, gaaf en spannend. Omdat de opleiding in Kaprun is en dit een beetje te ver van Flachau is, heb ik de hele week in een jeugdherberg geslapen. Bijna iedereen van de cursus deed dit en dat maakte het erg gezellig. Zo leerde je de mensen uit je groep echt kennen en kon je elkaar af en toe ook een beetje helpen.
De Jeugdherberg beviel erg goed, het is een paar jaar geleden helemaal opgeknapt en je kan er prima verblijven. Ook het eten was erg goed, zowel 's morgens als 's avonds. Ik had helaas een kamergenootje dat enorm snurkte en mij daarmee wakker hield. Ik heb gelukkig na twee nachten slecht slapen oordopjes gekregen van een ander meisje en toen ging het prima.
De opleiding is wel zwaarder dan ik dacht, niet dat het nou zo moeilijk was, het was vooral erg veel. De hele dag op de ski's, en daarna ‘s middags en ‘s avonds nog theorie lessen. Ook dat alles in het Duits was maakt het wel zwaar, ik moest echt goed opletten om te weten wat er gezegd werd. Maar ik moet zeggen dat ik met mijn vakantie Duits nog een heel eind kwam gelukkig.
Het leukste aan de opleiding vond ik toch het optrekken met de groep, ook was het erg gaaf om een keer echt na te denken over het skiën. Als je kan skiën is het zo van zelf sprekend, dat je eigenlijk niet eens precies weet wat je doet. Bij de cursus ga je echt helemaal terug naar de basis en dat valt echt nog niet mee!
Jorg, Rob en Nina zijn ook nog een dagje komen skiën in Kaprun. (Rob is het neefje van Jorg en ook onze huisgenoot voor het hele seizoen). Zo konden ze kijken hoe ik het deed. We hebben wel even samen kunnen lunchen dus dat was erg gezellig!
Om de cursus te halen moest je ook een les geven aan een groep, je kreeg dan een paar minuten van te voren te horen wat voor een groep je had. Dus of volwassene of kinderen en waar ze gebleven waren met hun les. Ik mocht gelukkig kinderen doen en dit ging me erg goed af, ik kreeg een 2. In Duits is het hoogte wat je kan halen een 1 en het laagste een 5. Ook vonden ze mijn Duits prima in orde, daar heb ik een 3 voor gekregen. Voor mijn Engels kreeg ik een 1, ik sprak beter Engels dan mijn instructeur

Op de laatste dag moet je voor skiën, met een mooi hesje met een nummer erop mag je laten zien wat je die week geleerd hebt. Ik moest drie soorten skiën laten zien: pflug kurven, carven grundstuffe en korte radien. Nadat iedereen had voor geskied was het wachten in de jeugdherberg op de uitslag. Nou dat is echt spannend! Ze noemen je cijfers en roepen of je het gehaald hebt of niet. De eerste 20 mensen die ze opnoemden hadden het allemaal niet gehaald! Nou toen stond het zweet wel een beetje in mijn handen. Gelukkig kreeg ik alleen maar voldoendes te horen en had ik de cursus gehaald. Ik was erg blij, maar groepsgenoten die het niet gehaald hadden waren natuurlijk allemaal erg teleurgesteld.
Uiteindelijk is volgens mij minder dan de helft geslaagd. Ze zijn erg streng, al kan je zo goed skiën, als je de basis houding niet goed doet slaag je niet. De cursus is zeker te doen, maar train de basishouding van het skiën en dan heb je een goede voorsprong op de rest denk ik.
Foto's van mij tijdens de anwarter staan op: http://www.panoramio.com/user/6422252